Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Μπαταρίες με διάρκεια ζωής 20 χρόνια!

Η μεγάλη χωρητικότητα και αυτονομία, η υψηλή ταχύτητα φόρτισης, η ασφάλεια και η διάρκεια ζωής είναι χαρακτηριστικά που όλοι ζητούμε από τις μπαταρίες.

Σήμερα, χρησιμοποιούμε ένα σωρό μπαταρίες στις συσκευές μας -φορητοί υπολογιστές, πληκτρολόγια ή ποντίκια, κινητά τηλέφωνα, τηλεχειριστήρια, φωτογραφικές μηχανές κ.ά- που πρέπει να αντικαθιστούμε μόλις περάσει κάποιο ορισμένο χρονικό διάστημα. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Nanyang στη Σιγκαπούρη, βρήκαν ένα τρόπο να αυξήσουν τόσο τη διάρκεια ζωής όσο και τη ταχύτητα φόρτισης, αναπτύσσοντας ένα νέο είδος επαναφορτιζόμενης μπαταρίας ιόντων λιθίου.

Σύμφωνα με τα ευρύματα τους, οι νέες μπαταρίες μπορούν να φτάσουν στο 70% μίας πλήρους φόρτισης μέσα σε δύο λεπτά, και η διάρκεια ζωής τους μπορεί να αγγίξει τα 20 
χρόνια.

Πως τα κατάφεραν; 

Χρησιμοποίησαν νανοσωλήνες διοξειδίου του τιτανίου για την άνοδο -τον αρνητικό πόλο- αντί για το συνηθισμένο γραφίτη. Χάρη στη χρήση αυτού του υλικού, κατάφεραν να επιταχύνουν σημαντικά τις χημικές αντιδράσεις στη μπαταρία αυξάνοντας τους κύκλους φόρτισης από 500, που είναι το συνηθισμένο στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου, σε 10.000. Δυστυχώς δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε οι αναβαθμισμένες αυτές μπαταρίες θα φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων, αλλά οι μικροσκοπικοί σωλήνες τιτανίου είναι εύκολο να κατασκευαστούν και χωρίς μεγάλα έξοδα. 

Το διοξείδιο του τιτανίου βρίσκεται σε αφθονία στο χώμα, και είναι ένα φθηνό και ασφαλές υλικό. Χρησιμοποιείται ευρέως ως προσθετικό σε τρόφιμα ή σε αντιηλιακές λοσιόν που απορροφούν τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
Το υλικό στην αρχική μορφή του έχει σφαιρικό σχήμα, αλλά η ερευνητική ομάδα κατάφερε να βρει ένα τρόπο να μετατρέψει το διοξείδιο του τιτανίου σε μικροσκοπικούς νανοσωλήνες, οι οποίοι είναι χίλιες φορές λεπτότεροι από τη διάμετρο μίας ανθρώπινης τρίχας. Με αυτό το τρόπο κατάφεραν να επιταχύνουν τις χημικές αντιδράσεις όπως αναφέραμε στο εσωτερικό της μπαταρίας, επιτρέποντας την υπερταχεία φόρτιση της.
Μόλις μετατραπούν σε εμπορικό προϊόν, θα επηρρεάσουν σημαντικά το τεχνολογικό κόσμο, από τις μικροσκοπικές συσκευές έως στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (επιπλέον θα μειωθούν σημαντικά τα τοξικά απόβλητα από τις μπαταρίες, αφού οι νέες διαρκούν 10 φορές περισσότερο από τις σημερινές) και ήδη η πατέντα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών. Μία εταιρεία έχει ήδη αδειοδοτηθεί για τη κατασκευή τέτοιων μπαταριών με στόχο να τις κυκλοφορήσει το 2016.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Frost & Sallivan, η παγκόσμια αγορά των μπαταριών ιόντων λιθίου αναμένεται να έχει αξία 23.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας στέλνετε ένα απλό mail στο:
Utechmaniac@gmail.com
ή μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα μας στο Facebook:

ή την ομάδα μας στο twitter:
https://twitter.com/utechmaniac