Ένας παραπληγικός έφηβος στην τελετή έναρξης της μεγαλύτερης γιορτής του ποδοσφαίρου θα κάνει το εναρκτήριο λάκτισμα. Πως θα γίνει αυτό το θαύμα; Με την βοήθεια ενός ρομποτικού εξωσκελετού που θα κινεί τα άκρα όποιου το φοράει και θα κινείται σύμφωνα με επιταγές του… εγκέφαλου του.
Λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα στις 12 Ιουνίου του 2014 στο στάδιο Arena Corinthians του Σάο Πάολο, θα γίνει το ντεμπούτο του Walk Again Project μια κοινοπραξία από 150 επιστήμονες και μηχανικούς από όλο τον κόσμο οι οποίοι συνεργάζονται για να αναδείξουν τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της μηχανής του εγκεφάλου. Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο βραζιλιάνοςΜιγκέλ Νικολέλις, νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα και πρωτοπόρος της τεχνολογίας σύνδεσης του ανθρώπινου εγκεφάλου με μηχανές.
Η ομάδα του Νικολέλις εστίασε στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να «διαβαστούν» τα εγκεφαλικά κύματα των ανθρώπων και στο πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτά για τον έλεγχο των ρομποτικών άκρων.
Ο παράλυτος άνθρωπος μέσα θα φοράει ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα που καταγράφει δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων. Ένας υπολογιστής στο σακίδιο θα μεταφράσει αυτά τα ηλεκτρικά σήματα σε εντολές του εξωσκελετού που είναι προγραμματισμένος για να μπορεί να τις καταλάβει. Το ρομποτικό πλαίσιο κινείται, αλλά στέλνει επίσης τα σήματά του πίσω στο σώμα, όχι μόνο αποκαθιστώντας την ικανότητα να περπατήσει, αλλά δίνοντας και την αίσθηση στον άνθρωπο πως περπατάει.
Τα πέλματα του χρήστη παραμένουν ακουμπισμένα σε επίπεδα στηρίγματα, τα οποία φέρουν αισθητήρες στην κάτω επιφάνειά τους. Κάθε φορά που το στήριγμα αγγίζει το έδαφος στέλνει σήμα σε μια συσκευή δόνησης που φοριέται στον βραχίονα και ξεγελά τον εγκέφαλο ώστε να νομίζει ότι η δόνηση προέρχεται από τα πόδια. Ο εξωσκελετός κινείται με τη βοήθεια μπαταριών που βρίσκονται στο σακίδιο πλάτης μαζί με τον υπολογιστή και προσφέρουν περίπου δύο ώρες συνεχούς λειτουργίας.
Το πόσο καλά θα πάει το λάκτισμα είναι αβέβαιο. Το έργο έχει επικριθεί από άλλους νευροεπιστήμονες ως εκμετάλλευση της αναπηρίας λόγω του θεάματος για την προώθηση της έρευνας. Και μόλις λίγες εβδομάδες πριν από το έργο αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στην τηλεόραση σε εκατοντάδες εκατομμύρια των οπαδών, ακόμα δεν έχει δοκιμαστεί σε εξωτερικούς χώρους.
"Θέλουμε να εξάψουμε τη φαντασία των ανθρώπων” δήλωσε ο Νικολέλις στην Washington Post. “Με τη κατάλληλη πολιτική θέληση και επενδύσεις, θα μπορούσαμε να εξαφανίσουμε τα αναπηρικά καροτσάκια” συμπλήρωσε
Το Walk Again έχει ως στόχο κυρίως να εμπνεύσει. Είναι μια απόδειξη ότι είμαστε στο κατώφλι της επίτευξης επιστημονικής φαντασίας και το πρώτο βήμα στην εποχή cyborg είναι εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου