Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

uTorrent, Update με κρυφό Bitcoin Mining malware

Εδώ και μερικές ημέρες έχει γίνει σωρεία από καταγγελίες στο διαδίκτυο για την τελευταία ενημέρωση της δημοφιλούς μηχανής λήψης αρχείων P2P, uTorrent. Ο λόγος; Στην τελευταία ενημέρωση, μαζί με το βασικό πρόγραμμα εγκαθίσταται κρυφά ένα κακόβουλο λογισμικό (malware) για την εξόρυξη bitcoins, καταναλώνοντας στο παρασκήνιο πόρους του επεξεργαστή.
Το λογισμικό αυτό που εγκαθίσταται φέρει την ονομασία Epic Scale και πιο συγκεκριμένα εξορύσσει litecoins με στόχο το κέρδος των προγραμματιστών του. Το πρόγραμμα αυτό έγινε αντιληπτό από διάφορους χρήστες αφού παρατήρησαν την ξαφνική αύξηση του ποσοστού χρήσης του επεξεργαστή.
Σε ανάρτηση εκπροσώπου του utorrent, στο επίσημο forum της εταιρείας προγραμματισμού, παραδέχτηκε πως η Epic Scale είναι ένας εξαιρετικός συνεργάτης τους και επιθυμούν να συνεχίσουν να παράγουν έσοδα για την εταιρεία.
Για όσους δεν είναι σίγουροι τι συμβαίνει ή τι σημαίνουν όλα αυτά, να σας ενημερώσουμε πως το litecoin/bitcoin mining είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για να κερδίζουν από μολυσμένους με malware υπολογιστές διάφοροι διαδικτυακοί εγκληματίες, μέσω προγραμμάτων πολλαπλής διασυνδεσιμότητας με τρίτα (botnet). Tα botnet αυτά εκμεταλλεύονται την επεξεργαστική ισχύ των υπολογιστών των θυμάτων τους κι εκείνοι παράγουν διαδικτυακό χρήμα με μηδενικό κόστος.
Παρατηρώντας τη διαδικασία εγκατάστασης του προγράμματος utorrent, μαζί με το πρόγραμμα προτείνονται στο bundle προϊόντα τρίτων και διαφημίσεις, κάτι που καθιστά την εταιρεία κερδοφόρα. Μάλιστα στο πρόγραμμα, είναι ορατή μια μπάρα διαφήμισης πάνω από το πεδίο της ουράς λήψης. Επομένως, οι ισχυρισμοί της εταιρείας του uTorrent, πως το Epic Scale εγκαθίσταται μόνο από επιλογή του χρήστη δεν έχουν βάση, γιατί σε κανένα σημείο της εγκατάστασης δεν προτείνεται, αλλά με την εγκατάσταση του βασικού προγράμματος «κολλάει» κι αυτό μαζί. Αρκετοί μάλιστα δηλώνουν πως και με την απεγκατάσταση του προγράμματος Epic Scale από τον υπολογιστή τους, η κρυφή αύξηση πόρων του επεξεργαστή συνεχίζεται.
Διάφορες σελίδες διαμοιρασμού αρχείων P2P, έχουν καταγγείλει αυτήν την εφαρμογή και προτείνουν στα μέλη τους, την πλήρη κι ασφαλή απεγκατάσταση και αντικατάσταση με κάποιον άλλο torrent client.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας στέλνετε ένα απλό mail στο:
Utechmaniac@gmail.com
ή μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα μας στο Facebook:

ή την ομάδα μας στο twitter:
https://twitter.com/utechmaniac