Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Η πολύωρη χρήση gadgets βλάπτει τον ύπνο

Μια νέα έρευνα Νορβηγών επιστημόνων έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί γονείς υποπτεύονται εδώ και αρκετά χρόνια. Η πολύωρη έκθεση και χρήση υπολογιστών και συσκευών με οθόνες όπως smartphones και tablets, είναι επιβλαβής και επηρεάζει αρνητικά τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του ύπνου των εφήβων χρηστών. Ιδίως όταν η χρήση του γίνεται πριν τον ύπνο.   

To σχετικό δημοσίευμα του Guardian, αναφέρει μάλιστα ότι το πόρισμα της έρευνας παρέχει αδιάσειστα στοιχεία που συνδέουν τον λιγοστό και κακής ποιότητας ύπνο με τη χρήση gadgets, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που οι αρμόδιες αρχές υγείας κάθε χώρας θα πρέπει να εκδώσουν οδηγίες ορθής χρήσης των συσκευών από το νενανικό κοινό.   

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό BMJ Open, διεξήχθη το 2012 σε ένα δείγμα 10.000 εφήβων από 16 έως 19 ετών στην παριοχή Hordaland της Νορβηγίας έδειξε ότι όσοι νεαροί χρήστες περνούσαν πάνω από τέσσερεις ώρες ημερησίως μπροστά σε μία οθόνη είχαν τις τριπλάσιες πιθανότητες να κοιμηθούν μοναχά 4-5 ώρες σε σχέση με όσους έκαναν πιο λελογισμένη χρήση των gadgets τους.   

Επιπρόσθετα, τα πορίσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι έφηβοι που το παρακάνουν μπροστά στον υπολογιστή ή το smartphone, ιδίως πριν την κατάκλιση,  έχουν 49% περισσότερες πιθανότητες να κοιμηθούν σε 60 λεπτά αντί για 30 που θεωρείται το φυσιολογικό, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες για έναν ανήσυχο ύπνο.    

"Κρίνεται απαραίτητο να εκδοθούν αναθεωρημένες οδηγίες προς τους γονείς σχετικά με την υγιή χρήση των συσκευών ως προς τον χρόνο και την ώρα της ημέρας και ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους" καταλήγει η μελέτη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας στέλνετε ένα απλό mail στο:
Utechmaniac@gmail.com
ή μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα μας στο Facebook:

ή την ομάδα μας στο twitter:
https://twitter.com/utechmaniac